Terima Kasih Ye.. SMS 0199517292..Diskaun Menarik Menanti Anda

^^ JOIN & DAPATKAN DISKAUN UTK SETIAP PEMBELIAN^^

JOM SINGGAH on Facebook



DOA

" YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU...
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA... LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEPERTI AKU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU.
SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU... AMIN..."

Ahad, 19 Jun 2011

PENGIRAAN WAKTU SUBUR ANDA ? dan TIPS untuk Mempunyai anak

Oleh: Dr. Shahrizal Azwan Bin Samsudin, MBBS (IIUM). 

Assalamualaikum Warahmatullah.
Ada yang meminta saya menulis artikel tentang waktu kesuburan wanita. Saya tahu ada yang dah sangat mahir.. kalau tak mahir takkan ada 6 orang askar kat rumah kan... hehe. Tapi yang baru-baru nak mencuba tuh tentu ada yang malu nak bertanya. Baik juga kalau tahu, InsyaAllah boleh kongsi dengan suami atau adik beradik atau anak-anak dara kat rumah.

Kitaran haid wanita adalah tajuk sangat penting masa student dulu dan selalu masuk soalan esei. Kalau ada pertanyaan, saya cuba jawab. Kalau tak dapat, maafkan saya, anda boleh tujukan soalan kepada pakar sakit puan.

KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.
Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.

FAHAMI KITARAN HAID

Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.
Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

HARI 1-4
Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.


HARI 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.


HARI 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.


HARI 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.


BILAKAH WAKTU SUBUR?


Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.
Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)
Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraannya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.


CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR


Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.
Baca muka seterusnya untuk menganggar waktu terbaik mendapat zuriat dan mengelakkan hamil.


MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT


Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.
Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.
Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.
Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

MENGELAKKAN MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN


Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.

Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.


Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari !), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.
Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang saya khabarkan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.

Saya harap info ini boleh membantu pasangan suami isteri menganggar waktu yang terbaik untuk bersama dan waktu terbaik untuk mengelak daripada bersama.
Anda boleh beri komen dibawah utk mendapatkan tarikh kesuburan anda dengan memberi maklumat berikut

What was the date of the first day of your last period?
Apakah Tarikh Hari Pertama anda selepas period yang terakhir?
Adjusted cycle length: If you know that your cycle is shorter or longer than 28 days, please inform no of days
Hari kitaran haid anda jika ianya kurang atau lebih dari 28 hari sila nyatakan?

TIPS UNTUK LELAKI:
  1. He does not smoke or consume alcohol, both of which will lower sperm count.
  2. He needs to make sure he is not wearing a cell phone clipped to his belt.
  3. He needs to make sure he is not consuming anything with NutraSweet (aspartame), which can cause low sperm count.
  4. He needs to not sit in a hot bath or sit on other warm surfaces on a regular basis.
  5. He needs to stay away from bicycle riding. Pressure from the bicycle seat, shocks from hitting bumps, and vibration can damage nerves and blood vessels in the scrotum and testicles can adversely affect sperm counts and even cause impotence.
  6. If he is overweight, losing weight can improve sperm count, since excess weight adversely affects testosterone levels.
  7. He should avoid any exposure to hormone-based toxins, like bug sprays or herbicides sprayed on the lawn.
TIPS UNTUK WANITA
1. Pastikan anda dalam keadaan selesa dan tenang dari kerisauan
2. Sentiasa pastikan mood anda ceria dan jangan paksa diri
3. Pastikan anda suka dengan ML dan penuh dengan kasih sayang kerana anak terhasil dari jalinan kasih-sayang kedua2 ibubapanya
4. pastikan anda tidak keletihan

SUPLEMEN YANG BOLEH MEMBANTU ANDA (jika tiada masalah perubatan)
Perlu diambil selama 3 bulan berturut-turut.
Untuk Hanya mereka yang serius sahaja untuk anak.

Wanita :

SET INFERTILITY SHAKLEE WANITA
SET A : B COMPLEX, VITALEA, VITA C
VITA E :

GLA COMPLEX :

dengan pengambilan set ini rahim wanita akan lebih kukuh dan menghilangkan segala keletihan serta membina ovum yang lebih sihat kerana makin berusia sesorang ovumnya makin kurang serta kurang berkualiti. dan dengan set ini ovum lebih senang disenyawakan

Lelaki
SET PERKASA SHAKLEE LELAKI
SET A: B COMPLEX, VITALEA, VITA C:
VITA E :
ZINC :
dengan pengambilan set ini bilangan sperma akan bertambah banyak dan aktif serta mempunyai daya tahan yang lebih kuat dan lama. set ini bukanlah utk set bertahan lama atau mengubati mati pucuk.



Harga Set A Full Pack RM235=
  • 120 tabs Vita-Lea 120 tabs B Complex dan 180 tabsVitamin C
Harga Vitamin E =
  • RM119 (120biji)
Harga GLA Complex=
  • RM73(60biji)
TESTIMONIAL:

ONE INFERTILITY STORY


by Barbara Leschke
I wanted to share with all of you our infertility story. I ask that as you read this story think of someone you know or someone who knows someone with infertility. This information could change their lives! Please pass it along.

Scott and I were married in September of 1985. About six months later, we decided to start trying for our family. We expected this to be a natural, simplistic goal to achieve. As time went on this became our most difficult life challenge. We were not at all prepared for the emotional, physical, and financial upheaval that infertility causes.

We compared our life to a roller coaster ride, wondering when all this would stop so we could get off. We started treatment a year later with a stack of tests and ovulation predictor kits. This was just the beginning of all the tests, procedures and surgeries we would endure over the next seven years. The tests came back inconclusive. My tubes were open and Scott’s sperm count “was a little low and not as lively as they could be” but we were told at this time that shouldn’t interfere with the ability to conceive. Many times we heard “you are young, you have time, don’t worry”. We decided to find a new Dr. who was just as interested in us achieving our goal as we were.
With the new Dr. came surgery. She performed laparoscopy and discovered and removed my endometriosis (scar tissue that adheres to the uterine wall, fallopian tubes and ovaries). We thought our prayers had been answered. Endometriosis is an auto-immune deficient disease.
More tests, insemination, and procedures…time was passing by and still no pregnancy. We decided we needed an infertility specialist. We started Clomid (a fertility drug) and used it unsuccessfully for 12 months.

In the summer of 1989 we moved to Cary IL, on to another specialist, Pergonal and Metrodine. These drugs were stimulating my ovaries to produce up to 20 eggs per cycle, given to me in shot form by my husband. After 3 cycles I had surgery again. The Endometriosis was back and there was much more this time. Scott also had a bilateral varicosealectomy (his sperm count was getting progressively worse) in hopes of increasing his sperm count and improving the motility. After the surgery we proceeded with six more cycles of the injections and inseminations. This included daily blood and ultrasound monitoring. The stress of going through all of this is debilitating for many people. I wish I had Shaklee B’s then!!
Still no pregnancy. Next came Invitrofertalization along with another new Dr. in Chicago. I traveled down there daily for blood and ultrasound monitoring. To make a long story short, the second cycle of Invitro we were pregnant! All that pain we endured was worth it. But then we were told about six months into our pregnancy that if we ever wanted to have another child they would recommend we get started with the invitro when our baby was about six months old because our chances of conceiving again would be slim. We thought there must be another way.
Miranda was born 4 weeks early by cesarean due to a complete placenta previa, after a month of hospital bed rest, on Dec. 14th, 1993. She is literally is our million dollar miracle baby and has changed our lives dramatically. A few weeks after she was born I had an overwhelming urge to get the toxins out of our house and that’s how I got interested in Shaklee. We completely changed brands so that we were providing the healthiest environment for our baby and ourselves. Shaklee has changed our life!
Shortly after that, we listened to a tape on infertility and decided this could be our answer to a second child. We decided going through all the surgeries again wasn’t something we wanted to do. We both started supplementing our diet with Shaklee Vita Lea, B’s, C, E, zinc and instant protein. Our health improved and we felt great! We also made a few dietary changes; no dairy products, organic whenever possible and hormone free meat.

Miranda was 21 months old when we had one of the happiest days of our life! We found out I was pregnant again. This pregnancy only required us to provide our bodies with the nutrition it needed to do what it was intended to do, conceive and grow a beautiful baby. I had a terrific pregnancy, no nausea and no complications this time. Thanks to SHAKLEE! Kellen – now 3 years – old is the happiest, healthiest boy I know. Both our children are thriving on great nutrition including Shaklee supplements. I am proud to say that neither one has ever had any medication, antibiotic or otherwise. We are “drug free” here thanks to SHAKLEE! The average child goes to the doctor 15 times per year in their early years, so if it can keep my kids healthy imagine how it could help you change your health and help your body function as it was meant to!
If I could recommend anything to you I would say, “clean up your house by getting the toxins out and take the best nutritional supplements you can buy, Shaklee. Nutrition makes a huge difference. I truly believe much of what we went through could have been avoided had we had the nutrition in our bodies, Shaklee in our lives! Shaklee products work and make a difference in peoples lives!

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bg yang kekangan kewangan, dan ingin mendapatkan denga harga istimewa, contact ye:
 

Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
Fanpage - JOM SINGGAH 

1 ulasan:

  1. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...