Terima Kasih Ye.. SMS 0199517292..Diskaun Menarik Menanti Anda

^^ JOIN & DAPATKAN DISKAUN UTK SETIAP PEMBELIAN^^

JOM SINGGAH on FacebookDOA

" YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU...
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA... LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEPERTI AKU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU.
SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU... AMIN..."

Rabu, 30 November 2011

Tips untuk elak anak senang sakit dan demam.


Saya nak kongsikan beberapa tips yang mudah-mudahan boleh dimanfaatkan bersama demi memastikan anak sihat, cergas dan sejahtera selalu :


1. Pastikan anak konsisten minum air kosong.
Betapa pentingnya air telah dibuktikan apabila muka bumi kita dikelilingi dengan lautan ALLAH yang sangat luas. Maka pentingnya air kepada badan kita. Untuk memastikan anak kita suka minum air, salah satunya cara ialah menyediakan air kosong di dalam cawan atau botol minuman kegemaran si kecil. Itu yang saya amalkan di rumah. Setiap sebulan, saya akan menukar cawan minum anak-anak saya supaya mereka akan kerap minum apabila melihat cawan kegemaran mereka.

2. Sediakan air yang mengandungi pro biotik seperti yogurt ,vitagen dan jenis sepertinya.
Minuman ini bagus dalam membantu penghasilan bakteria baik di dalam usus dan ia membantu kelancaran proses pembuangan.

3. Pastikan ada buah-buahan dalam menu harian. Ia wajib supaya mereka sentiasa mendapat hasiat vitamin C, serat dari buah-buahan kerana rata rata , anak-anak tidak gemar makan sayur. Pengambilan buah buahan membantu kelembapan kulit sentiasa terjaga dan ia juga membantu agar mereka tidak mengalami masalah sembelit.


4. Pastikan mereka mandi dua kali sehari atau 3 kali sehari apabila demam. Ini membantu agar badan tidak dehydrate selain membersihkan mereka dari kuman dan bakteria.

5. Berikan mereka minum air kelapa muda sekurang-kurangnya seminggu sekali walau hanya seteguk dua...ini kerana air kelapa bagus untuk proses detox...dan ia membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik.

6. Hantarkan sedekah pada anak-anak yatim atau golongan yang memerlukan, niatkan agar anak2 sejahtera, dipelihara dari sakit. Anak demam atau sakit berlarutan biasanya adalah teguran ALLAH atas rezeki yang kita ada tidak dikongsi kepada golongan yang memerlukan.


Cubalah amalkan...

tq Kak N for sharing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...