Terima Kasih Ye.. SMS 0199517292..Diskaun Menarik Menanti Anda

^^ JOIN & DAPATKAN DISKAUN UTK SETIAP PEMBELIAN^^

JOM SINGGAH on FacebookDOA

" YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU...
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA... LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEPERTI AKU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU.
SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU... AMIN..."

Isnin, 18 Julai 2011

Kaitan B-Complex dan Diabetes

Selama ini jika sekiranya ada rakan yang minta konsultasi tentang diabetes, saya akan sarankan untuk mengambil Fiber (serap & kawal kandungan gula, kolesterol etc dalam darah) & Alfalfa (kawan baik buah pinggang! Bantu buah pinggang memproses & menghadam dengan baik). Jika tidak mampu untuk ambil keduanya, cukuplah sekadar mengambil FIber sahaja dahulu.

Namun, artikel di Utusan Malaysia pada hari Ahad (Nov 8th) yang lepas menaik perhatian saya. Bersempena dengan Hari Diabetes Sedunia (Nov 14th setiap tahun), ada satu artikel khas tentang mengawal diabetes dengan Mecobalamin (vitamin B12).

credit
Berikut ialah sebahagian dari artikel tersebut…

———————————————

Diabetes merupakan penyakit yang sangat melemahkan, di mana paras gula atau glukosa darah meningkat terlampau tinggi. Glukosa datangnya dari makanan. Insulin pula adalah sejenis hormon yang membantu glukosa memasuki sel untuk menjadikannya tenaga. Jika anda menghidapi Diabetes Jenis 1, badan anda tidak mampu untuk menghasilkan insulin. Diabetes Jenis 2 pula adalah jenis yang lebih biasa dijumpai, di mana badan anda tidak mencipta atau menggunakan insulin dengan baik. Tanpa insulin yang cukup dan berkesan, glukosa akan terus memendap di dalam darah.

Lama kelamaan, ia akan mengundang beberapa masalah serius sekiranya terlampau banyak glukosa menimbun di dalam darah. Ia boleh merosakkan mata, buah pinggang, dan urat saraf. Diabetes juga boleh menyebabkan penyakit jantung, angin ahmar, bahkan pemotongan anggota. Gejala Diabetes Jenis 2 termasuk keletihan, dahaga, penurunan berat badan, penglihatan yang kabur, serta kencing yang kerap. Namun, sesetengah orang tidak mengalami apa-apa gejala. Ujian darah akan menunjukkan sama ada seseorang itu menghidapi diabetes atau tidak.

Pencegahan Pilihan Terbaik

Nyata sekali, rawatan paling baik untuk segala penyakit ialah pencegahan awal. Bolehkah diabetes Jenis 2 dicegah? Pasti sekali boleh! Adalah agak jelas cara terbaik untuk mencapai matlamat ini ialah melalui pendidikan tentang gaya hidup, pemakanan, dan kaedah pengambilan suplemen nutrisi. Tentang rawatan diabetes atau pra-diabetes, rawatan perubatan konvensional semasa sememangnya telah dapat memberikan ramai penghidap diabetes kehidupan yang lebih sihat dan hayat yang lebih panjang. Namun begitu, rawatan yang paling berkesan bagi diabetes dan masalah gula darah yang lain memerlukan penggunaan strategi yang melibatkan perubahan gaya hidup, kaedah pemakanan dan pengambilan suplemen nutrisi.

Suplemen harian yang mengandungi multivitamin dan mineral berkuasa tinggi direkabentuk untuk menyokong keperluan nutrisi khas mereka yang mempunyai paras gula darah tinggi, termasuk pesakit diabetes. Dengan membekalkan pesakit diabetes dan pra-diabetes nutrien penting tambahan, terbukti dapat meningkatkan pengawalan gula dan juga mencegah atau merencatkan perkembangan komplikasi-komplikasi utama diabetes.

Contoh nutrien penting yang diperlukan oleh pesakit diabetes dengan jumlah yang agak tinggi dari biasa ialah vitamin B1, B6, B12, Biotin, Niacinamide, vitamin C, vitamin E, Mangan, Vanadium Sulfate, Zink, dan Kromium. Pesakit diabetes juga memerlukan lebih banyak Asid Alfa Lipoik (ALA), sejenis antioksidan sejagat yang mampu berfungsi dalam kedua-dua bahagian yang berair dan berlemak dalam sel.

Asid alfa lipoik

Asid Alfa Lipoik (ALA) ialah sejenis antioksidan semulajadi yang amat berkuasa dan ia menghalang radikal bebas daripada menyebabkan kerosakan terhadap saraf jika pengawalan gula darah (glukosa) tidak memuaskan. ALA telahpun digunakan selama lebih 30 tahun di Eropah (terutama sekali di Jerman) untuk menentang kerosakan saraf termasuk retinopati (kerosakan retina) pada mereka yang menghidapi diabetes (Jenis 1 dan 2). ALA juga membantu meningkatkan penggunaan glukosa oleh otot, suatu tindakan yang amat penting bagi pesakit diabetes. Mereka yang menghidapi pra-diabetes dan diabetes dinasihatkan mengambil tambahan ALA antara 400 hingga 600 miligram (mg).

Vanadium sulfate

Vanadium Sulfate mungkin dapat memperbaiki kawalan glukosa pada mereka yang menghidap diabetes Jenis 2. Vanadium Sulfate diketahui dapat meningkatkan sensitiviti insulin. Oleh kerana vanadium mempunyai kesan menyerupai insulin, maka kehadiran mineral surih ini dalam jumlah kecil tidak mencukupi bagi mereka yang mengalami keabnormalan gula dalam darah.

Kromium

Kromium membantu pesakit diabetes dan pra-diabetes meningkatkan sensitiviti insulin dengan meningkatkan kedua-dua bilangan reseptor insulin dalam sel dan juga aktiviti reseptor tersebut. Mengambil suplemen kromium akan mewujudkan pengawalan gula yang lebih baik dengan hanya menggunakan sedikit insulin sahaja.

Mecobalamin untuk saraf

Para saintis Jepun telah mengenal pasti bentuk aktif vitamin B12 yang boleh melindungi kita dari penyakit neurologi (saraf) dan penuaan, dikenali sebagai mecobalamin. Sesetengah gangguan yang mungkin boleh dicegah atau dirawat dengan menggunakan terapi mecobalamin – termasuklah neuropati periferal (peripheral neuropathies).

Manfaat Mecobalamin untuk kesihatan saraf termasuklah melindungi dari kerosakan saraf, membantu pertumbuhan semula jalinan saraf dan mengurangkan kesakitan saraf.

Perkataan neuropati merujuk kepada saraf (neuro) dan penyakit (pathy). Maka neuropati periferal merupakan keadaan melibatkan saraf yang berada di luar sistem saraf pusat, kebanyakannya di lengan dan kaki.

Urat saraf merupakan talian komunikasi badan kita. Isyarat elektrik dari otak dipancar melalui saraf dan memberi arahan kepada berbagai bahagian badan kita. Badan juga menerima maklumat dari alam sekitar melalui deria dan menghantar maklumat tersebut kepada otak melalui saraf.

Sebahagian besar saraf periferal bertanggungjawab terhadap deria rasa seperti sentuhan, kesakitan dan sejuk atau panas suhu. Sebenarnya terdapat berjuta hujung saraf ini pada jari tangan anda, tangan, jari kaki dan kaki yang direka bentuk untuk melindungi diri dari segala bahaya dan menjauhkan kita dari suasana atau objek yang panas, sejuk, tajam dan lain-lain.

Gejala Neuropati Periferal termasuk:

  • Kebas atau tidak sensitif terhadap rasa sakit atau suhu.
  • Rasa berdenyut-denyut, panas atau menyucuk-nyucuk.
  • Rasa sakit yang meruncing atau kekejangan.
  • Sensitif yang amat sangat terhadap sentuhan, sekalipun sentuhan yang ringan.
  • Kehilangan imbangan dan koordinasi.

Membeli suplemen

Pesakit diabetes mudah terdedah kepada jangkitan dan luka yang lambat sembuh. Satu kajian penting menunjukkan pesakit diabetes yang mengambil suplemen harian selama satu tahun mengalami kadar keuzuran dan jangkitan. Jika anda seorang pesakit diabetes atau pra-diabetes, maka keperluan nutrisi anda adalah berlainan.

Oleh itu, jangan lupa untuk mendapatkan suplemen harian multivitamin dan mineral yang mempunyai semua bahan disebut di atas dengan kandungan yang lebih tinggi. Ambil suplemen yang dirumuskan khas untuk pesakit diabetes dan pra-diabetes untuk membantu mengoptimumkan kesihatan dan mencegah penyakit.

Selain suplemen multivitamin dan mineral harian yang baik, adalah disyorkan anda menggabungkannya dengan vitamin B-12 (mecobalamin) yang aktif dari segi neurologi, kerana keupayaannya untuk membantu mencegah dan menumbuhkan semula jalinan saraf yang rosak – satu komplikasi biasa bagi mereka dengan paras gula darah yang tinggi.

* Source : Utusan Malaysia.

———————————————

Bagaimana pula dengan kandungan Shaklee B-Complex?

* Shaklee B-Complex’s Supplement Facts
Lengkap dengan B1, B6, B12, Biotin & Niacinamide*

Yep, Shaklee B-Complex lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B, termasuklah B1, B6, B12, Biotin & Niacinamide, iaitu nutrien penting untuk pesakit diabetes.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...