Kita sudah sedia maklum yang protein sangat penting dalam diet harian kerana kita adalah protein. Tidak percaya?Tulang, kulit,rambut, otot-otot dan organ diperbuat daripada protein. Manakala plasma,antibodi,enzim dan hormon terbentuk daripada protein. Sel-sel yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu tua dan menggantikan tisu-tisu rosak serta usang.
TETAPI, bagaimana untuk memilih soy protein yang terbaik dan berkualiti? Terdapat banyak
produk di pasaran sehingga kita jadi rambang memilih dan kemungkinan tidak jadi membeli keran
tidak tahu yang mana satu untuk dipilih.
Mari kita lihat apa 7 kriteria WAJIB ada dalam Soy Protein yang berkualiti dan terbaik.
*Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..
sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides,
fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
*Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari
jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)
…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan
soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist
menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru
dimasukkan didalam sel tumbuhan.
*Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu-
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can
be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
*Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn
alcohol-
Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan
kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan
risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan
berat tulang
*Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan-
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau
kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless
leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps
the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES
which are very sensitive to heat.
*Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to
destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet
that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or
other body tissue development can be the result
*Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam
soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin
tidak menambah cukup kalsium.
Kredit to Kak Cery for info
http://permatacintaku.blogspot.com
Bagaimana dengan Shaklee Energizing Soy Protein (ESP)?
Sudah tentu melepasi piawaian di atas dengan cemerlangnya. Jadi tidak perlu lah anda pening lagi kerana sudah tahu jawapannya. ESP adalah produk no 1 kami. Sekali mencuba sudah pasti anda akan jatuh cinta dan tidak berpaling lagi.
produk di pasaran sehingga kita jadi rambang memilih dan kemungkinan tidak jadi membeli keran
tidak tahu yang mana satu untuk dipilih.
Mari kita lihat apa 7 kriteria WAJIB ada dalam Soy Protein yang berkualiti dan terbaik.
*Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..
sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides,
fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
*Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~
Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari
jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)
…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan
soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist
menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru
dimasukkan didalam sel tumbuhan.
*Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu-
Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can
be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
*Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn
alcohol-
Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan
kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan
risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan
berat tulang
*Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan-
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau
kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless
leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps
the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES
which are very sensitive to heat.
*Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-
Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to
destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet
that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or
other body tissue development can be the result
*Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam
soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin
tidak menambah cukup kalsium.
Kredit to Kak Cery for info
http://permatacintaku.blogspot.com
Bagaimana dengan Shaklee Energizing Soy Protein (ESP)?
Sudah tentu melepasi piawaian di atas dengan cemerlangnya. Jadi tidak perlu lah anda pening lagi kerana sudah tahu jawapannya. ESP adalah produk no 1 kami. Sekali mencuba sudah pasti anda akan jatuh cinta dan tidak berpaling lagi.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah
sebarang penyakit.
Sila PM utk mendapatkan detail mengenai produk:
Email - pokoksena85@yahoo.com
SMS - 0199517292
FB - http://www.facebook.com/pokoksena85
Fan Page - http://www.facebook.com/JomSinggah09
Tiada ulasan:
Catat Ulasan